Как се пие вино по време на криза?

Кризисен винен гайд COVID-19

Времената са трудни, не можем да излизаме да се правим на маймуни по обичайните места. Уикенд питието е само мираж, няма дискотеки, няма навалица и сме забили по адресите си по принуда. Или поне се надявам повече хора да го правим.

Свободата е сила.

Отвярайки бутилка вино и давайки wi-fi наздравица (как ми липсва звънливият звук на чашите :/) ще ви споделя няколко метода за “качествено” пиене на вино по време на карантина.

Това е само, ако сте изчистили къщата два пъти, прочели сте книгата, превъртяли сте Нетфликс и онова другото, на което първо дадоха безплатен достъп на италианците, а после и на всички останали.

Пиенето на вино не е само колко бутилки можеш да изпиеш за една вечер. Не, че не е важно, но виното си е вселена само по себе си. Както обичам да казвам, за да започнеш да се запознаваш с виното и съпътстващата го култура, трябва да присъства “съзнателното пиене”.

Пиеш и четеш, четеш и пиеш. Слушаш и пиеш, после само пиеш, а някой път четеш пък без да пиеш. Някой път само слушаш.

Ето няколко идеи за съзнателно пиене.

 1. Разчетете се в Top 50 на Divino 2020. Всяко вино е категоризирано, има връзки с повече информация за самите вина, а в сайта може да намерите много ценна информация за винената индустрия в България. Четете, поръчайте през интернет от Apollo wine, Winebox или Seewines и пийте, докато четете. И споделяйте. Обожавам да отварям бутилки и да наливам на хора. И този звън на чашите е чудесен повод да си кажем някоя добра приказка. Уви, не в този период.

 2. Winefolly- една от най-разпространените и лесни книги за четене.
  В блога на сайта има доста интересни статии, които може да ви дадат идеи за пиене на вино и различни комбинации на пиенe и ядене. Любимият ми спорт Определено ще ви обогати и винената култура. Ако, все пак, желаете книгата, в България сме късметлии, че я има преведена. Може да си я поръчате с доставка от българска книжарница.

 3. Виненият подкаст Life Unbottled, на който освен за готини вина и изби, ще се запознаете и с експертни мнения и интересни личности. Яна и Ана много обичат вино и то на професионално ниво, а освен това са и страхотни събеседници! Препоръчвам да започнете с епизод 1, в който ще разберете малко повече за тях и техните истории. Може да ги слушате на много места, например Spotify.

 4. Създали сте навика да снимате етикетите на вината, които пиете и ви харесват? Може би сега е удобен момент, докато седите и пробвате ново вино, да се заровите изкарате всички снимки, след което да ги въведете във Vivino App.

  Едно от най-разпространените винени приложения. Като Facebook на виното е или още по-добро, като Tinder на виното е! Може да гледате рейтинги, може да се запознаете с нотките предварително, може да сравните цени или поне да се ориентирате средна цена. Може да откриете класации с вина, да се изненадате колко приятели имате там или да си намерите нови такива. Предупреждавам ви, необятно е.

  Не взимайте всяко парче информация за чиста монета, защото приложението е на принципна на “user generated content”, т.е. потребителите пълнят със съдържание, което много пъти може да е неточно или подвеждащо. В сайта може да намерите много полезна информация коя храна с кое вино си подхожда, видове грозде и райони.

 5. Netflix & Wine. За сега съм изгледал само два филма за вино в българския Netflix – Sour Grapes, където се говори за една от най-големите винени схеми и за скъпият винен живот по високите етажи и серия от Rotten – Reign of Terroir, където се говори за измененията във винената индустрия през последното десетилетие с ролята на Китай, Франция и кои са CRAV.

Не забравяйте да посещавате локалната бакалия, особено в тези времена и винаги питайте за оферти! Лист с готини магазини за вино във Варна тук.

Приятно пиене през уикенда!