Breezing in Rosa D’ Oro

Зрялото тесто е разковничето на вкусната пица.

Честно да ви кажа си падам пица сноб. Никак не ме е срам да си призная. Писнало ми е от побългарени версии на пици тип тутманик с царевица, маслини, от които освен да ти се чуди стомаха какво си му причинил, единствено се засища великото желание да ядеш хляб с нещо.

Според мен, пицата трябва да е обезателно със зряло тесто. Това е кота нула и по-голямата част от крайния продукт. Какво ще рече зряло тесто? Същото като всичко останало, що “зрее”.

Тестото в най-естественият си вид е жив организъм. Магията се случва, когато се смесят брашно, вода и мая/квас. Ензимите са гладни и започват да изяждат захарите от брашното, като отделят въглероден двуокис (балончетата в тестото) и алкохолни молекули (спокойно, в състояние си да шофираш, ако хапнеш една голяма пица.). Балончетата и са главния виновник тестото да “втасва” и да се надига.


В най-чистата си форма, процеса на ферментация на тестото разгражда сложните молекули на прости. Следователно и сложните въглехидрати на по-прости като по този начин нашите ензими на стохама ще могат да разградят храната по-бързо и да вземат нужните вещества.

Представете си как от твърдото пшенично зърно стигаме до брашното, а чрез ензимите брашното допълно се разгражда на още по-смиляем от нашето тяло продукт.

Тук идва и въпроса за глутена. Какво е всъщност глутен? Това е протеин, който спомага останалите вещества в тестото да се свържат помежду си. Затова тестата, особено зрелите, са изключително еластични. Именно глутенът е в корена на еластичността, той спомага за тестото да се надига и придава текстурата на хляба и за този ефект е нужно време. От тук идва и зреенето.

И нека да заключа, ензимите в тестото спомагат за “омекотяване” на глутена и допринасят за по-лесното му последващо разграждане с помощтта на ензимите в стомаха ни. Колкото повече зрее, толкова по-лесно се разгражда в нашето тяло.

Зрялото тесто е изключително вкусно и леко. Без издуване на стомаха и тежест. В Rosa D’ Oro тестото зрее 48 часа при контролирана температура преди да започнат да работят с него.
От тук идва въпроса- защо да не зреем тестото 2 седмици? Имал съм късмета и удоволствието да ям тесто на 120+ часа и беше много леко и питателно. Пицарите сами избират технологията като търсят ултимална еластичност на тестото, за да е хем зряло, хем да е удобно за работа и да е в добра кондиция.

Повече подробности ще ви разкаже Златомир. Той и човека в кухнята в кухнята с рецепти и технология, а Николай ще ви обслужи вежливо и с внимание.


Всички необходими условия да правят хубава пица са на лице- пещта им е точната марка с каменна плоча, тестото зряло, а продуктите – с добро качество.

Менюто е стегнато, а всички пици могат да бъдат поръчани в 2 вида-

Романа- това е версията им на фамилна, чието тесто е с различна хидратация и по-пухкаво (надигнато) и хрупкаво.

Пица Романа Rosa D’Or

Класика- тънък блат, висок борд.

Пица Класика Rosa D’Oro


Мястото се намира в кв. Възраждане II на ул. Цар Светослав Тертер.

Ревютата в Google и Facebook сами говорят за пиците. Може да ги посетите тук и тук.


За съжаление Cherrito и Italian Street Food вече не са на пазара и в момента Rosa D’ Oro e може би и спорд мен най-добрата пица във Варна.


Призивът винаги ми е бил- научете децата и близките ви хора да ядат хубава пица! Така, надявам се, всички ще вдигат нивото и Rosa D’Oro няма да са игла в купата сено.

</