Breezing in Стридариум

Едни от най-вкусните стриди по света

Чували сме, че стридите са специалитет от древни времена и са предпочитана храна от високите словете на обществата. Техните полезни свойства са доказани през вековете, като започнем от римски императори и завидни любовчии, които са ги ползвали като афродизиак, чак до днес, когато модерната наука ни представя множеството полезни вещества.

Имайки предвид средната големина на ядката, стридите са заредени с бомбастични дози от витамин Б12, витамин D, цинк, селен, мед, . Изобщо, хората от древни времена са открили полезните им свойства, култивирали са ги и интегрирали в менюто си.

Вече съм споменавал как минералния и солен състав на Черно Море е различен от на останалите морски и океански басейни, поради факта, че преди Босфора да се отвори, Черно Море е било на практика сладководен басейн.


От друга страна, флората и фауната на Черно Море са изключително богати на протеини, екосистемата е запазена, а теченията са силни. Поради тези причини, мекотели, филтриращи водата, намират благоприятна среда за развитие. Това са миди, рапани и както се оказва- стриди.

Стридите са много капризни, до колкото ми обясняват Коста и Петър- собстветниците на стридената ферма и бара. За да се развиват добре им трябват точно определени условия, които ако не са на лице- нещата няма да се получат.

Не знаем в каква златна среда се намираме. Между яхтеното пристанище на Златни Пясъци и Кранево се намира семейната ферма Кранеа. Тя е не само първата ферма за стриди в България, ами и по думи на собствениците единствената, която култивира стридите от началото до края в цялото Черно Море.

Стридите на Кранеа се отличават по вкус от останалите- с много по-нежен и ненатраплив вкус, с мека текстура. Това се дължи на минералния състав на водата, на силните течения и разбира се- вида стрида.

Стридите имат различни видове. Тези, които са по-деликатни и са предпочитани са и по-трудни за отглеждане и не могат да се отглеждат където и да било. Стридите на Кранеа са точно от този тип:

Crassostrea Gigas(Тихоокеанска стрида). Тези стриди са отдавна водещи в морскитестопанства в Европа, поради теглото на ядката си, устойчивостта на болести и не на последно място заради отличните си кулинарни качества.

Фермата произвежда 20 тона годишно, като Crassostrea Gigas раждат 2 пъти годишно. Работата е изключително трудна и зависи до голяма степен от морето. Силните течения и вятър предизвикват опасности за популацията. Всички стриди се вадят и чистят на ръка. Методите за отглеждане са на същите принципи от хилядолетия насам.

Кранеа и Стридариум са уникално място не само за Варна и България, но и за целия свят. Първи и единствен производител към този момент в нашите ширини. Стридите, които ще намерите в Стридариум не са пропътували хиляди километри в лед, за да стигнат до вашата маса, а са пресни, често изкарани на същия ден.

По мой вкус, малко лук и табаско сос, в компанията на бяло или пенливо вино (в бара имат доста адекватна, стегната селекция).

Можете да си вземете за вкъщи пресни стриди и да експериментирате. В интернет е пълно с рецепти. Аз ще пробвам печени на парти грил и със сос Холандез.

Ще намерите Стридариум на Бул. “Приморски” 53. Препоръчвам да звъннете предварително за резервация.

Viva la Varna!