Varna Restaurant Week 2022

Едно от най-смислените ресторантски събития в нашия град!

Събитието Restaurant Week се случва за 9-ти път в България. 9 пъти за 11 години (kudos Covid), като през две от последните три издания нашата красива, бохемска Варна също участва.
Събитието се случва между 7-15 Май и се надявам да не е последното за тази година.

През 2019-та имах страхотното удоволствие да журналствам на пред-последното пре-пандемично събитие, които журнали може да видите тук, тук и тук. Леко носталгична емоция ме обхваща. Бях с пълни бузи през повечето време и с широка усмивка, като бузите останаха издути за постоянно за няколко седмици (мм..месеци, може би), ако ме разбирате какво имам предвид след толкова ядене.

Това, което искам да кажа е, че много се радвам, че форматът се връща и отново и най-вече се случва в United States of Varna. Макар и в силно намален състав, що се отнася до ресторанти, моят апел е да посетите, да хапнете нещо, което е извън менюто на ресторантите и да се насладите на подбраните винарни, които са партньори за събитието.

Всъщност, какво е Restaurant Week и защо чак сега разбираме за това?

По всичко изглежда, че първите 7 пъти нещата са се случвали в София допреди през 2019-та да се случат и в Пловдив и Варна с известно отсъствие през 2020-та. Иначе, събитието се случва за първи път в Ню Йорк през вече далечната 1992-ра, организирано покрай изборите за президент на САЩ от абсолютните титани в ресторантската индустрия, но слава на Всевишният вече обхвата е световен. Щом има Restaurant Week в Bangalore от 2010-та насам, значи наистина е обхванал глобуса.

Идеята на събитието е ресторантите да се обединят и да предложат най-доброто на най-достъпната цена с цел да се промотира ресторантската индустрия и да се увеличи човекопотока. В космополитните градове fine-dine ресторантите също се включват в събитието, като предлагат стегнато меню, което може да бъде достъпно от аудитория, която по принцип не посещава подобен клас заведения.

Идеята е всеки ресторант да предлага степенно меню за фиксирана цена, изключваща напитките. За много хора това е страхотна възможност да посетят най-добрите ресторанти и да усетят атмосферата, креативносттта, обслужването и философията на ресторанта, чрез достъпното меню в рамките на събитието.

Тази година във Варна може да има само 3 ресторанта, но винарните – партньори на събитието са от каймака на винената индустрия. Няма как да не спомена Лозето, тъй като те са си наши, само че изживявант тосканска мечта в Цонево. Това е то, на по -малко от час с кола да имаш тосканска идилия, но иначе да си устроен във Варна. Нямам думи, освен да Ви кажа да им пиете вината. Ще ги познаете по ефектните етикети.

Как се случват резервациите ?

Тъй като менюто е специално за събитието, е нужно да направите предварителна резервация в сайта на Restaurant Week. Може да запазите за обяд или вечеря, както и да заплатите капаро. Ако пък Mastercard е вашето средство за разплащане, участвате в томбола, като цитирам:

Плати с Mastercard® капаро 10 лв на човек и ще получиш потвърждение веднага!Също ще участваш в томбола за една от трите специални вечери в най-добре представилите се ресторанти.

Ами аз участвам, надявам се и Вие

Освен това, събитието е чудесна възможност да изведете на вечеря- изненада Ваш любим човек, да преживеете нещо различно или просто да имате супер интересен обяд в работен ден. Да, може да си запазите маса за обяд също.

Как се случва резервацията?

Трябва да влезете в сайта на събитието и да направите резервация. В рамките на една седмица, може спокойно да хапнете и в 3-те участника на това събитие във Варна. Споменах ли, че всеки ресторант има по 2 менюта? На практика имате 6 менюта за тестване!

Кувертът във Варна е фиксиран на 39лв като това включва 3-степенно меню без напитките и в някои случаи – комплимент от заведението под формата на amuse bouche или хляб.

Viva la Varna, много се надявам това събитие да се развие на варненска почва и още повече ресторанти да се включат. Те ще го направят, само ако има интерес!

Пускам малко снимки от 2019-та!