Завръщането на бакалиите във Варна част 1

източник: http://www.vesti.bg

Защото да ходиш до супера вече не е толкова яко.

Има тренд, който се наблюдава последните няколко години във Варна и съм особено щастлив поради това!

Нали знаете малките хранителни магазинчета в тихите улички на Рим, Барселона или Мадрид? Дори в София ги има. Не говорим тези, които са денонощни и продават алкохол, цигари, бира и чипс, ами другите, автентичните, с усмихнатите хора, които нямат търпение да ви разкажат какви продукти имат и в повечето случаи дори да ви дадат да опитате.

За възраждането на именно тези магазини говоря, които искам да нарека “бакалии”- магазин за хранителни стоки от първа нужда. Миниатюрна форма на големият супермаркет. С подбрана продукция и 100% познание от човека зад касата кое откъде идва, какви са вкусовите характеристики и дори кои са собствениците или историята на фирмата.

Всички знаем, че по време на комунистическия режим стоките са били ограничени, често без голямо разнообразие и без особена конкуренция.

След промените, супермаркетите навлизат и предлагат всичко, което не се е предлагало преди и то по няколко вида. Има бум, всички започват да ходят там и да пазаруват, защото има огромно разнообразие, често по -ниски цени и всичко е чудесно.

Малките магазинчета умират, защото нямат клиенти или защото имат същите, широкоразпространени продукти, които може да намерите в супермаркета, както и още много други подобни.

В момента се наблюдава една приятна вълна на обратен ефект.

Хората се интересуват малко повече какво слагат в чиниите си. Имат повече пари и следователно търсят по-качествени продукти. Заражда се отговорният начин на пазаруване и представата и чувството, че купувате от семейни бизнеси и малки производители, като по този начин ги подкрепяте и се борите срещу големите вериги, които изяждат малкия бизнес.

Семейните и малки бизнеси от своя страна имат възможност да допринесат към пазара с качество и автентичност.

Като фен на този феномен, пазарувам от подбрани места дори и да е с 20% по-скъпо, качеството, обаче, е 100%! Пък и някак си изпитвам вътрешно удовлетворение, ако не си давам парите на големите вериги.

Затова ще ви споделя за някои от бакалиите във Варна, където можете не само да закупите качествени български продукти, но ще получите страхотно обслужване и искрена, честна консултация.

Честна, защото ако нещо не върви в магазина, ще бъде сменено. Ако качеството падне, доставчика се сменя. Собствениците на тези бизнеси търсят качество и не ги е страх да подменят, ако обратната връзка от клиентите не е добра. Те са в постоянен диалог с клиентите си. Някои дори ви дават съвети как да сготвите дадени продукти. Приятелско отношение и личен контакт са ключови фактори.

Ето и моят списък за бакалии с лично отношение:

 1. Родопа Милк– ул. Прага 2, ул. Сан Стефано 16 и ул. Никола Михайловски 16 (до сладкарница Синчец)
  Вече имат три обекта и може би са най-старите представители на тази категория във Варна.

  Не мога да скрия, че съм много субективен тук, защото от редовен клиент, станахме приятели със собственика- Ивайло. Един от най-милите и услужливи хора, които познавам. В магазините им може да намерите много от най-добрите и качествени български продукти от всякакви категории.

  Особено обекта на “Сан Стефано” е в състояние да замести до голяма степен супермаркета. Родопа милк идва от родопската мандра, която има завидно разнообразие на кашкавали и млечни продукти. Асортимента е в стотици. Наистина има много и уникални продукти, а аз съм и фен на богагата гама български вина.

 2. Магазин На Здраве– ул. Марин Дринов 49
  Тук отново съм съпричастен. Едва на около една година, магазинът предлага стегнат, но променящ се според сезона асортимент, а Игнат и Денис са много мили и са пробвали 99% от нещата, които продават. Страхотно обслужване и консултация какво да си купите и кое какъв вкус има. Почти всяка седмица има дегустация на вино, така че питайте. Може да пробвате нещо, докато си избирате.

 3. Стария Чинар- Деликатесен– ул. Цариброд 26
  Любимо място за пресни меса и колбаси. Това е кухнята майка на Стария Чинар и имат транжорна на място. Всички кайми и наденици, които се предлагат там са произведени на място и са много пресни.

  Разполагат и със собствена линия зимнина, която включва както лютеници и айвари, така и мини камби с фета сирене и печен пипер. Няма нищо случайно във витрините им, всичко е подбрано и тествано. Уникални ракии!

 4. Гурме на Ъгълъ– ул. Русе 31
  Най- новото попадение в центъра на Варна. Гурме на Ъгълъ разполага със завиден асортимент от мезета и деликатеси, както и разнообразие от вина.

  Не очаквайте всичко е да българско, но очаквайте да няма нищо попаднало на случаен принцип. Има барови столчета и може да седнете на място да пиете и мезите. Много хубаво!

 5. Хранителница– ул. Д-р Василаки Пападополу 50
  Ако живеете в радиуса на БРИЗ, Хранителница е причината да няма нужда да слизате до града за качествени продукти. Правят дегустации от време на време, а асортимента е подбран!


  Oчаквайте продължение!
  Viva la Varna!