Breezing in в пекарна Слънчев Хляб

Брутално вкусни хлябове и козунаци във Варна.

Цяло щастие е, че има пекарни във Варна, които предлагат здравословни и качествени алтернативи на хляб “Добруджа” от детството.

Аз съм изумен как не съм знаел какво е хляб, на фона на количеството, изядено по време на тинейджърските ми години.
Чак когато започнах да пътувам и да ям на други места, разбрах какво е то хляб. После открих Братя Хлебари, Хатори и документалните филми в Netflix.

А хляб много обичам и съм сигурен, че това не е особено специално нещо. Хлябът е закодиран в българският начин на хранене до такава степен, че си има суверия и собствени поговорки. То не е така само тук, ако се погледне история и култура, хлябът е важен и основополагащ на много места. Вземете за пример Мароко и Индия.

Един от най-най-вкусните хлябове, които съм ял във Варна, е в пекарна Слънчев Хляб. Хляб от лимец, естествено с квас.

Бял хлаб с лимец

Публикувахте от Слънчев хляб в Вторник, 10 март 2020 г.

Подобен съм ял само в артизански пекарни в Дания и Португалия, но си спомням за един много подобен в Хляб § Soul. Не казвам че няма и на други места, може би не съм стигнал до тях още. А и във Варна със сигурност вече има къде да отида да тествам подобен хляб. Ще пиша и за там.

Пекарната в момента зарежда 6 обекта във Варна. Всичко се прави с квас, имат с ръж, лимец и смес, правят гризини, солени мъфини (прекрасни!) и козунаци.

Бум!.. хХх.. Козунак с квасс.

Публикувахте от Слънчев хляб в Понеделник, 25 март 2019 г.

Пекарната не е индустриална и абсолютно може да посетите на място и да зададете своите въпроси на ул. Тодор Влайков 12, която се явява продължението на ул. Кракра. Мястото е и с отворен план и може да видите къде и как се пекат.