Преслав- улицата на кафето във Варна

Ул Преслав през краят на 20-ти век

Кафе културата във Варна никога няма да бъде същата.

Голям кеф е, че и във Варна вече има места, където кафето е издигнато на пиедестал и се почита. Време е масовото кафе да бъде провокирано от нишовите производители и занаятчии, които пледират хората да пият качествено кафе

Вече има няколко заведения, които не само целят да предоставят качествено пиене на кафе, но и да образоват клиентелата си, която в крайна сметка да започне да изисква повече от пазара. Всички печелим от това. Пием по-качествено кафе и има конкуренция.

От началото на годината се сформира един феномен във Варна по улица Преслав- готини места за пиене на кафе и обогатяваща се кафе култура.

Grand Hotel London

Започваме съвсем в началото- Grand Hotel London.
Това е хотел на повече от 100 години, запазен в оригиналния вид, заедно с виенският си салон. Мега тежкарско е да пиеш кафе в 100-годишен виенски салон. Тук говорим за преживяване.

Gioia Amore Grande

Gioia Amore Grande – Емо и Радост освен, че гощават хората с най-вкусните италиански деликатеси и вина, могат и да ви направят ароматно италианско кафе или да си закупите италиански марки кафета. Някои от тях няма да сте чували, но всеки знае къде се намира кафето в италианската култура.

The Social Teahouse

Малко по-надолу ще се озовете в друга старинна сграда- тази на The Social Teahouse. Кафето там идва от 43/12 Specialty Coffee и техният бленд от три вида арабики- Бразилия, Колумбия и Етиопия. Освен, че кафето е специално, всяка консумация подпомага менторската програма на чайната за младежи, израснали без родители. Повече информация за нея тук.

Italian Coffee Shop

Веднага след това е Italian Coffee Shop, където може да намерите различни италиански кафета, да се насладите на тях и да си закупите за вкъщи. Малко местенце, където спираш, пиеш и заминаваш.

Jasmin Coffee Roastery

Следва да минете през Jasmin Coffee Roastery и да се запознаете с тяхната пекарна за кафе. Тук имате възможността да пиете супер прясно изпечено кафе. Разполагате и с арсенал за закупуване за дома. Чайове също! На място може да подложите с някои от нещата за хапване.

Turkish Restaurant Orient

Продължавайки по Преслав, почти ще се блъснете в турския ресторант “Ориент“. Там, естествено, може да пиете турско кафе с локум, приготвено на пясък и поднесено по традиционен начин. Да не говорим за баклавите им.

От тук може да си изберете да продължите по “Преслав” или “Дръзки”, която се подвизава по легендарното име ” Уличката напий се сам”. Аз лично предпочитам нея.

Samba Brazilian Coffee Shops

Първо ще намерите Samba Brazilian Coffee shops, където може да пиете високо качествена арабика или робуста от единствени региони в Бразилия. Има и невероятните бразилски деликатеси, като Brigadeiro и Pão de queijo. Разполагат и с бразилска бира и други напитки. Общо взето- малката Бразилия във Варна!

43/12 Specialty Coffee

След това ще стигнете почти на последно, но съвсем не за изпускане място- 43/12 Cafe. Вече бях споменал за тях от другият им обект, но този е просто върха! Освен три вида арабики Specialty Coffee, някои от които са от единствена ферма, а не регион, може да се насладите и на all day brunch меню, истински тоник и други глезотии. Имат и кафе магазин и са готови да помогнат на други кафе ентусиасти с информация и аксесоари за вкъщи.

Stories- Coffee & More


Точно, когато си помислите, че местата са достатъчно, на края на ул. “Преслав” се намира и първият обект на Stories- Coffee & More. Работят с българското Bianchi Coffee и предлагат вежливо обслужване и изпечени вкусотии на място.


И това всичкото е на една улица! Преслав- улицата, която в миналото е била главна, а в момента носи историята и чара на Варна.