Podkrepi.bg с грижа към любимите места и хора, дори и да си надалеч.

Карантината е към своя естествен край. Позитивното е, че няколкото седмици на изолация настоятелно подканиха хората да слязат от стремглавото и препускащо колело на ежедневието. 

Да се опознаят с половинките си под форсмажорни обстоятелства.

Да се свържат отново със стари дружки от далечни и близки земи.

Да се погрижат за ближните си и най-вече- да останат със себе си и собствените мисли.

Да успокоят “маймунката” в мозъка си, някой би го обяснил

Карантината, обаче, даде и предпоставка за социална и бизнес криза. Липсата на социален контакт, липсата на физическото присъствие или това на природата и майката земя не е за всеки. Психологическите нужди се върнаха на базисно ниво, но това е предмет на друга тема. 

Малкият бизнес изстрада най-много. Някои казват, че малките бизнеси имат оперативен капитал достатъчен да покрие нуждите за 15 дена. Ако това е така, 50 дена са голяма яма, която трудно би била прескочена. 

Наблюдава се една неприятна “чистка”. Гледам да не мисля много, а просто се надявам любимите места да са отворени отново, с любимите физиономии и с любимите неща от менюто. Рано е да се каже. 

Също така някои малки бизнеси продължават да страдат, въпреки отворени, защото не са първи избор на хората, когато стане въпрос за излизане. 

Кризата и стимулира хората да си помагат. Да добавят стойност към обществото без да търсят или чакат материални облаги. Viva la humanity бих казал и се надявам да го правим отново без да е криза. Факт е, че и общата беда сплотява. 

Такъв пример за про боно проект, който има за цел да помогне, а не да спечели, е Подкрепи.бг

Магьосниците зад него нямат някаква определена цел, но обичат да създават смели дигитални решения с любов и дух. 

Проектът е за подкрепата на малкия бизнес и цели да събере любимите ви места под един покрив, след което да се свърже с бизнесите, които сте споменали и да им подскажат, че са важни и търсени.  

Бизнесите, които биха искали да участват, могат да пишат директно на support@podkrepi.bg и да разберат повече информация. Най- важното е да имате регистрация в Google Business, която става бързо и лесно и не изисква специални умения. 

След като приключи фазата на подбор, следва фазата в която се събират дигитални решения как да се подкрепи дадения бизнес. Идеите ще дойдат от самите бизнеси, а най- достъпните примери за дигитални решения са магазин за ваучери, HelpKarma кампания или доставка на храна. Всеки може сам да подбере най-подходящият начин според нуждите си, а тези които вече имат такова решение, трябва просто да предоставят линк към него. 

Последната стъпка след като се съберат решенията е, хората попълнили анкетата с любимите си места да могат да допринесат към тях. Те ще получат информация как могат да помогнат на любимите си бизнеси и следователно ще бъдат предоставени с възможност да допринесат. За целта ще получат мейл с конректни възможности за подкрепа.


Това е идеална възможност за тези, които не живеят в любимият си град в България или за онези, които биха искали да изненадат близък, например под формата на ваучер за консумация. 

Въпросникът отнема 1 минута, като е нужно да попълните името на вашето любимо място в търсачката. Тя е свързана директно с Google Business и ще получите автоматично предположение на базата на ключова дума.

Към момента има няколко категории, свързани с предпочитани места за хапване, пийване, кокетстване и други любими услуги.

Накрая на въпросника, имате възможността да споделите резултатите през няколко социални мрежи към вашите приятели. 

Чрез този въпросник, вие помагате на бизнеса по 2 начина. Веднъж с готовността си и споделянето пред вашия приятелски кръг и втори път, когато на бизнеса ще бъде даден съвет да създаде възможност за допринасяне по дигитален път. 

Малките бизнеси имат нужда от вас повече от всякога!

Въпреки, че действието се развива във Варна, инициативата обхваща цяла България, стига любимият ви бизнес да има регистрация в Google Business.

Кои са вашите любими малки бизнеси? А ще ги подкрепиш ли в тези трудни времена? Дай своят глас на www.podkrepi.bg.